Nutriţionistul vă răspunde

Cantitatea ideala de alimente?

Plate on the TableIntrebarea nr. 4: Care este cantitatea ideala de alimente / masa/adult in conditiile asocierii corecte a alimentelor? (David Galina)

Raspunsul nutritionistului:

Cantitatea de alimente necesara pe fiecare masa in parte este un termen vag si poate naste multe confuzii, din simplu motiv ca 100 grame de ciocolata sau de branza telemea nu sunt tot una cu 100 grame de salata (este vorba de 500 de Calorii vs 400 calorii vs 15 Calorii.)

Stabilirea cantitatii ideale de mancare trebuie sa tina cont pe de o parte de necesarul caloric zilnic al adultului (care inseamna arderile metabolice si consumul de calorii din miscare)si pe de alta parte de densitatea calorica a alimentelor raportata la 100 de grame. Mai mult decat cantitatea, este vorba de calitatea alimentelor.

Pentru micul-dejun, jumatate din farfurie ar trebui sa fie ocupata de alimente care ne ofera energie : cereale integrale, fructe proaspete sau deshidratate, seminte, nuci, alune, iar cealalta jumatate – alimente care ne ofera satietate : lactate semi-degresate (iaurt, branza), carne slaba sau ou, alaturi de fibre, vitamine, minerale din legume proaspete.

Pentru pranz : avem nevoie doar de un sfert de farfurie de energie (Cereale, fainoase, leguminoase, amidon) + un sfert de proteine slabe, cu grasime redusa (carne, peste, branza, sau ou) + jumatate de farfurie de vitamine, minerale, fibre, adica legume fara amidon – cu 5-10 % glucide, atat crude ca salata dar si gatite ca si garnitura, dupa preferinte.

Pentru cina – avem nevoie de jumatate de farfurie de proteine slabe pentru satietate (carne, peste, branza) si cealalta jumatate de fibre, vitamine, minerale (legume proaspete sau gatite cu 5-10% glucide).

La gustari se potrivesc foarte bine fructele, lactatele, branza slaba.

Nutritionist Laura Ene, Medic KiloStop (https://fanbranza.ro/cartea-de-vizita-a-prietenului-nostru-nutritionist/)

laura_ene_2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 4 =