Confesiuni

Ce frumos miroase copilaria!

toni_catchyAluat crud, rămas pe gingii, ușor dulce. Asta e una din cele mai frumoase amintiri ale mele.
Mama cu făină până la cot, eu ștergându-mă cu mâneca bluzei. Afară plouă. Sau ninge. Oricum ceru e pus pe burtă, în grădină.
Înăuntru e cald, soba e cu lemne.
Și eu frământ, frământ, frământ aluatul și mă simt mare și important chiar dacă am 6 ani sau 8 sau 10. Mi se pare că sunt un om mare care ține casa.
Nimic nu mă face să mă simt mai puternic decât aluatul ăsta de pizza pe care îl fac cu mama, jumate italiancă. Ce pizza știa să facă mama, cu roșii și busuioc. Nu aveam mozzarella, că nu găseam. În anii ăia nu se găsea nici ulei de măsline, doar de floarea soarelui. Și uneori aveam măsline. Dar făceam o margherita superbă, eu frământam și apoi ea îmi pregătea roșiile. Dulci. Le punea în borcane vara ca să avem și iarna.
Îmi vorbea de Italia și de bucătăria bună care nu are granițe și nici moarte.
Și îmi vorbea de fericirea asta simplă pe care o împărțim noi doi, ea, mama și cu mine, băiatul mamii, adunați în pumnul bucătăriei, feriți de tot ce e rău, de frig și foamete.
Nimic nu ne lipsea nouă și serile în care găteam în bucătărie, eu bărbatul casei, ea stăpâna inimii mele, îmi punctează copilăria ca niște borne fluorescente, marcând un drum pe care îmi place să cobor din când în când, mai ales când vine toamna cu ploi și iarna cu ninsori.
Și de aceea acum, cu gândul la mine și la ea, la Italia și la mâncarea bună care aduce oamenii împreună, am creat Campionatul Național de Pizzaiolo Delaco. Ca mai multe familii și mai mulți copii să zâmbească peste 20 sau 40 sau 60 de ani unor amintiri cu mâneci suflecate peste coate murdare de făină, cu mâini frământând aluat și presărând mozzarella. Ca mai mulți oameni să își amintească de părinții aplecați peste pizze, creând ochi din măsline și guri din ardei. Și să spună: ce frumos miroase copilăria și ce dor îmi e de mama și de tata și de …
Hai că îmi vine să plâng când de fapt ar trebui să râd și să constat că sunt un om norocos.
Cum ar trebui să fiți și voi. Căci norocul vi-l faceți cu mâna voastră. Vedeți cum pe www.fanbranza.ro/mozzarella

semnatura TONI 3

Comentarii (2)

  1. Sunt si eu o mamă cu un bărbat adevărat de 10 ani si o fetiță de 6 ani , noi trei facem totul împreună si suntem foarte fericiți să participăm la toate ideile năstrușnice DELACO , vă iubim până la infinit si mai departe…. As fi vrut sa spun că vă înțeleg dar copilăria mea e total diferta , nu îmi cunosc tatăl, iar mama….era ocupată cu ceva …probabil mai important!

    • Multumim Crina pentru cuvintele frumoase. Suntem onorati sa aflam ca avem un rol atat de important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × one =