Confesiuni

Ce frumos miroase copilaria!

toni_catchyAluat crud, rămas pe gingii, ușor dulce. Asta e una din cele mai frumoase amintiri ale mele.
Mama cu făină până la cot, eu ștergându-mă cu mâneca bluzei. Afară plouă. Sau ninge. Oricum ceru e pus pe burtă, în grădină.
Înăuntru e cald, soba e cu lemne.
Și eu frământ, frământ, frământ aluatul și mă simt mare și important chiar dacă am 6 ani sau 8 sau 10. Mi se pare că sunt un om mare care ține casa.
Nimic nu mă face să mă simt mai puternic decât aluatul ăsta de pizza pe care îl fac cu mama, jumate italiancă. Ce pizza știa să facă mama, cu roșii și busuioc. Nu aveam mozzarella, că nu găseam. În anii ăia nu se găsea nici ulei de măsline, doar de floarea soarelui. Și uneori aveam măsline. Dar făceam o margherita superbă, eu frământam și apoi ea îmi pregătea roșiile. Dulci. Le punea în borcane vara ca să avem și iarna.
Îmi vorbea de Italia și de bucătăria bună care nu are granițe și nici moarte.
Și îmi vorbea de fericirea asta simplă pe care o împărțim noi doi, ea, mama și cu mine, băiatul mamii, adunați în pumnul bucătăriei, feriți de tot ce e rău, de frig și foamete.
Nimic nu ne lipsea nouă și serile în care găteam în bucătărie, eu bărbatul casei, ea stăpâna inimii mele, îmi punctează copilăria ca niște borne fluorescente, marcând un drum pe care îmi place să cobor din când în când, mai ales când vine toamna cu ploi și iarna cu ninsori.
Și de aceea acum, cu gândul la mine și la ea, la Italia și la mâncarea bună care aduce oamenii împreună, am creat Campionatul Național de Pizzaiolo Delaco. Ca mai multe familii și mai mulți copii să zâmbească peste 20 sau 40 sau 60 de ani unor amintiri cu mâneci suflecate peste coate murdare de făină, cu mâini frământând aluat și presărând mozzarella. Ca mai mulți oameni să își amintească de părinții aplecați peste pizze, creând ochi din măsline și guri din ardei. Și să spună: ce frumos miroase copilăria și ce dor îmi e de mama și de tata și de …
Hai că îmi vine să plâng când de fapt ar trebui să râd și să constat că sunt un om norocos.
Cum ar trebui să fiți și voi. Căci norocul vi-l faceți cu mâna voastră. Vedeți cum pe www.fanbranza.ro/mozzarella

semnatura TONI 3

Comentarii (2)

 1. Buna seara! Daca am inscris un cod, trebuie sa primesc si sms, si email pentru a afla ca am castigat? Multumesc.

  • Draga Corina, in cazul in care vei castiga vei fi anuntata prin SMS. In cazul in care numarul de telefon insa a fost completat gresit, atunci da, poti primi si email. Succes!

  • Draga Daiana, livrarea pufosului nu se plateste iar indicat ar fi ca atunci cand te contacteaza curierul sa incerci sa fii la adresa. O zi pufoasa.

 2. Buna ziua! Dupa perioada promotiei, nu puteti pune la vanzare pufoseniile? Cred ca ar fi multi doritori care le-ar cumpara… Multumesc!

  • Draga Ana, din pacate noi nu putem vinde pufoseniile insa putem sa iti tinem pumnii in continuare ;). Succes!

 3. Buna ziua, Am castigat o pufosenie, am fost anuntata de curier joia trecuta, dar nu am fost acasa. De Paste am fost plecata, iar astazi cand am sunat la Fan curier mi-au spus ca au returnat coletul. Îmi spuneti, va rog, ce sa fac?
  Multumesc mult.

  • Draga Mihaela, te rugam sa ne lasi numarul de telefon folosit la inscriere pentru a verifica statusul coletului si motivul returului.

 4. Buna ziua! Va pupam si va multumim ca am castigat ! Am trimis poza cu codul si bonul , sper ca le-ati primit! Va asteptam cu drag! Multumesc !

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

one × 1 =