Nutriţionistul vă răspunde

Dieta vegetariana sau proteica?

Chicken MealIntrebarea nr. 5: Cum ne ajuta proteinele sa slabim?  Este mai indicata o dieta vegetariana sau una bazata si pe proteine? (Serafimciuc Claudia-Lavinia)

Raspunsul nutritionistului:

Dietele hiperproteice au intr-adevar cele mai bune rezultate pe termen scurt dintre toate dietele de slabire. In schimb, tinute pe termen lung, prin asta intelege mai mult de cateva saptamani, supun organismul la riscuri serioase de imbolnavire – cresterea acidului uric in sange pana la atacuri de guta, cresterea colesterolului rau, cresterea tensiunii, agravarea bolilor cardiovasculare, hepatice si renale preexistente, etc.

Pe termen scurt insa si bine conduse, echilibrate cu multe fibre, vitamine si minerale de calitate, sub supravegherea unui medic nutritionist, pot fi o alegere buna pentru startul pierderii kilogramelor in plus. Continuarea dietei dupa acest soc “cetozic” care nu trebuie sa depaseasca 2-3 saptamani trebuie insa facuta cu atentie, cu reintroducere treptata a alimentelor intr-o ordine bine gandita astfel incat scaderea in greutate sa continuie si sa nu se blocheze.

Pe de alta parte, in lumea medicala de azi, proteinele de origine animala sunt destul de “puse la zid” fiind descoperite ca sursa de multe boli cronice, cancere si boli autoimune grave.

Dietele vegetariene sunt intr-adevar printre cele mai sanatoase, mai ales la cei cu boli autoimune, renale, hepatice grave sau la cei care au supravietuit unor cancere si, de ce nu, ca asigurare de sanatate pe termen lung in orice situatie. Cu conditia sa contina alimente de calitate, echilibrate astfel incat sa contina necesarul corect de proteine si vitamine si sa respecte echilibrul ponderal.

Personal cred intr-un echilibru intre aceste doua variante – as alege asadar pentru dieta de baza, de zi cu zi – proteine de calitate (peste, carne slaba, ou, branza) in cantitate moderata zilnic, cu alternanta unor cure de detoxifiere de cate o saptamana cu fucte si legume din belsug (de 2-3 ori pe an), dar si cu cateva perioade de post asa cum il cunoastem cu totii in religia ortodoxa (cu atentie insa din nou la alimentele pe care le alegeti si modul lor de preparare, pentru ca din pacate la noi postul inseamna cam multi cartofi, paste, orez, paine cu margarina, ulei si zahar in exces).

Nutritionist Laura Ene, Medic KiloStop (https://fanbranza.ro/cartea-de-vizita-a-prietenului-nostru-nutritionist/)

laura_ene_2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × three =