Delaco Fan branza Delaco Fan branza Delaco Fan branza
  • Acasa
  • Promotie Ultrapufoasa
  • Aventurile lui Toni
  • Mozzarella
  • Album Fani
  • Sa radem!
  • Branza si sanatatea
    • Dieta
      • Reţete pentru diete
      • Nutriţionistul vă răspunde
    • Copii
      • De ce să alegi Brânză Albă Calcică – Miez de Lapte?
      • Retete cu Miez de lapte
    • Atentie sporita
      • Fara lactoza
      • Fara gluten
  • Reţete
    • De vara
    • Cu Branza Pufoasa
    • Sendvisuri FANtastice
    • Gustare
    • Supe
    • Salata
    • Fel principal
    • Desert
  • Dosarele Branzei
Skip to content

Meniu

  • Acasa
  • Promotie Ultrapufoasa
  • Aventurile lui Toni
  • Mozzarella
  • Album Fani
  • Sa radem!
  • Branza si sanatatea
    • Dieta
      • Reţete pentru diete
      • Nutriţionistul vă răspunde
    • Copii
      • De ce să alegi Brânză Albă Calcică – Miez de Lapte?
      • Retete cu Miez de lapte
    • Atentie sporita
      • Fara lactoza
      • Fara gluten
  • Reţete
    • De vara
    • Cu Branza Pufoasa
    • Sendvisuri FANtastice
    • Gustare
    • Supe
    • Salata
    • Fel principal
    • Desert
  • Dosarele Branzei
  • Acasă
  • PIZZAIOLO JUNIOR
    • INSCRIERE
    • PREMII
    • CASTIGATORI
    • PROVOCARE
      SCOALA ALTFEL
  • Despre pizza
    • Tips & Tricks
    • Fun Facts
    • Istorie
  • Rețete de pizza
    • Rețetă aluat rapid
    • George Toader
      ne învață
    • Rețete clasice
  • Distracție cu pizza
    • Bloggeri care au
      răspuns provocării
  • Making Of
  • Despre Mozzarella
pe telefon/WhatsApp
0725 BRANZA
pe YouTube
pe Facebook
pe e-mail
fanbranza @ delaco.ro
POLITICA DE CONFIDENTIALITATE POLITICA COOKIE DELACO, ALL RIGHTS RESERVED. DELACO FAN BRANZA
512 I.C.

Soldații persani pregăteau o pâine foarte subțire pe scuturile lor și o acopereau cu condimente și brânză. Probabil cea mai veche mențiune referitoare la pizza, așa cum apare în scrierile “victoriile lui Darius cel Mare” (521-486 î.Hr.).

110 DC

Faimosul istoric roman Marcus Porcius Cato (234-149 B.C.) scrie în memoriile sale despre aluatul rotund cu ulei de măsline, ierburi, miere și copt pe pietre.

1530

Anul în care roșiile au apărut în Italia, considerate nesigure ca și aliment, de-a dreptul otrăvitoare. Cu toate acestea, țăranii din Napoli, inovativi și infometați, au început să folosească roșiile mortale în multe dintre mâncărurile lor, inclusiv în pizza. Imediat ce membrii aristocrației locale au încercat pizza țăranilor, nu s-au mai putut opri și în scurt timp această rețetă inovatoare ajunsese să fie vândută la fiecare colț de stradă din Napoli. Pe măsură ce popularitatea Pizza a crescut, au început să apară localuri specializate unde oamenii își puteau comanda pizza personalizată cu diferite toppinguri.

1830

Prima pizzerie modernă

Se deschise "Antica Pizzeria Port'Alba”, unde în altă parte, dacă nu în Napoli? Pizzeria este deschisă și azi și foarte apreciată.

1889

Pizza și Regina

Într-una din zilele lui 1889, regina Margherita di Savoia vizita pizzeria Brandi din Napoli. Pizzaiolo Rafaela Esposito, inspirat, i-a creat reginei o pizza în trei culori (cum altfel decât culorile din steagul Italiei). Reginei i-a plăcut atât de mult încât pizza a fost numită Margherita.

2010

O pizza veritabilă

Pizza Napoletana, specială atât pentru rolul jucat în istorie, cât și pentru titlul acordat în 2010 de UE - calificarea STG (specialitate tradițională garantată). Înseamnă că ingredientele, forma, prepararea și tăierea aluatului și locul unde pizza poate fi consumată, toate sunt cotrolate și reglementate de lege. O pizza napoletana veritabila trebuie consumată în același perimetru în care a fost coaptă ceea ce înseamnă că pizza livrată la domiciliu își pierde această calificare STG.

Va rugam asteptati ...

Fisiere cookie: Noi le folosim pentru a adapta site-ul la interesele si preferintele tale. Navigand in continuare, esti de acord cu politica de cookie-uri. Afla mai multe aici. ACCEPTA